Overslaan en naar de inhoud gaan

Mondverzorging bij ouderen

Ouderen kunnen veel baat hebben bij goede mondverzorging. Een gezonde mond helpt niet alleen tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen, maar draagt ook bij aan een betere algemene gezondheid op latere leeftijd.

oudere vrouw bij de tandarts

Mondgezondheid en ouderen

Wanneer u wat meer op leeftijd komt, wilt u graag fit en gezond blijven. Hierbij is het ook belangrijk om uw mond in goede conditie te houden. Waarom is het belangrijk om extra aandacht te geven aan uw mondverzorging? En wat zijn belangrijke aandachtspunten? Lees meer of ga direct naar onze productlijn die uw mondgezondheid kunnen ondersteunen.

Bekijk VITIS Aloe vera Bekijk VITIS Gezond Tandvlees

Inhoud

Mondverzorging ouderen

De laatste decennia is er veel veranderd in de mondverzorging voor ouderen. Waar voorheen veel ouderen een kunstgebit kregen, is in de tandheelkundige zorg de laatste jaren de nadruk komen te liggen op het behoud van de eigen, natuurlijke tanden. Over het algemeen is het behoud van de eigen tanden beter voor de mondgezondheid. Eigen tanden bieden natuurlijke kauwkracht, stimuleren de kaakbotstructuur en bevorderen de speekselproductie, wat allemaal belangrijk is voor een gezonde mond. Het is aan te raden
regelmatig een tandarts of mondhygiënist te bezoeken om de mondgezondheid te monitoren en passend advies te ontvangen.

oudere man bij de tandarts

Mondproblemen bij ouderen

De mondgezondheid staat in directe verbinding met de algehele gezondheid. Daarom is het goed om de mondweerstand op peil te houden en alert te zijn op mogelijke mondproblemen. We bespreken er hier een aantal.

Tandbederf (cariës)

Ouderen hebben mogelijk een verhoogd risico op tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd. Dit kan ontstaan als gevolg van veranderingen in de mondstructuur en speekselproductie, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van medicijnen die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden.

Lees meer over gaatjes (cariës) 

glimlachend ouder persoon

Tandvleesaandoeningen

Gingivitis en parodontitis zijn veelvoorkomende problemen die kunnen zorgen voor ontstoken tandvlees, bloedingen en uiteindelijk verlies van tanden als ze niet worden behandeld.

Lees meer over gingivitis   Lees meer over parodontitis

Droge mond (xerostomie)

Verminderde speekselproductie is een veelvoorkomend bijeffect van bepaalde medicijnen en kan leiden tot een droge mond en mogelijk een stinkende/slechte adem. Speeksel speelt een cruciale rol bij het neutraliseren van zuren en het voorkomen van tandbederf.

Lees meer over een stinkende adem  Lees meer over een droge mond

Aften

Deze kleine pijnlijke plekken in de mond komen vaak voor en kunnen voorkomen bij ouderen, soms als gevolg van verminderde immuniteit. Ze zijn onschuldig, maar wel pijnlijk en vervelend.

Lees meer over aften

Slijtage van tandglazuur

Door jarenlang gebruik zal niet alleen uw gebit, maar ook uw tandglazuur te maken krijgen met slijtage. De glazuurlaag wordt mogelijk dunner en meer kwetsbaar. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd.

Lees meer over tanderosie

Gebitsproblemen

Ouderen met een kunstgebit kunnen problemen ervaren zoals irritatie, pijn of slechte pasvorm, wat belangrijk is om aan te pakken om de mondgezondheid te behouden. Ga langs uw tandarts of specialist als u deze klachten ervaart.

Ondersteuning mondverzorging ouderen

Gelukkig zijn veel mondproblemen te voorkomen wanneer u uw mond wat extra aandacht geeft. Wat kunt u doen om uw mond in goede conditie te houden?

ouder persoon wordt behandeld

Goede mondhygiëne

Zorg voor een goede mondhygiëne en reserveer voldoende tijd om grondig en op de juiste wijze uw tanden te poetsen. Naast het poetsen is het ook van belang om de ruimtes tussen de tanden en kiezen (interdentaal) te reinigen. Hier vindt u een handig stappenplan voor een complete mondverzorging.

Regelmatige tandheelkundige controles

Plan regelmatig afspraken in voor controles en professionele gebitsreiniging bij de tandarts of mondhygiënist. Deze mondzorgprofessionals kunnen vroegtijdig mondproblemen identificeren en advies geven over de juiste mondverzorging. Dit geldt ook als u een
kunstgebit of gebitsprothese draagt.

Voldoende water drinken

Drink veel water om de mond gehydrateerd te houden en het risico op een droge mond te
verminderen.

ouder persoon met tandenborstel

Gebruik van een geschikte tandenborstel

Ouderen wordt geadviseerd om een zachte tandenborstel te gebruiken om tandvleesproblemen of -letsel te voorkomen, vooral als ze last hebben van gevoelig tandvlees.

Aanpassing van het dieet

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende calcium en vitamines is essentieel voor gezonde tanden en tandvlees. Beperk suikerinname, omdat suikers tandbederf kunnen veroorzaken.

Monitoren van veranderingen in de mond

Let op veranderingen in de mond, zoals wondjes die niet genezen, kleurveranderingen in het slijmvlies, of ongewone pijn. Meld deze veranderingen onmiddellijk bij uw tandarts.

Veelgestelde vragen over mondgezondheid bij ouderen

+ Waarom is mondverzorging bij ouderen belangrijk?

- mondverzorging bij ouderen is essentieel omdat veroudering en andere gezondheidsproblemen het risico op problemen in de mond vergroten. Een goede mondgezondheid draagt bij aan het behoud van de natuurlijke tanden, voorkomt pijnlijke aandoeningen en bevordert de algehele gezondheid.

+ Hoe vaak moeten ouderen naar de tandarts gaan?

- Ouderen wordt over het algemeen aangeraden om minstens twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor regelmatige controles en professionele gebitsreiniging. Dit helpt bij het detecteren en behandelen van mondproblemen in een vroeg stadium.

+ Zijn er specifieke mondproblemen die vaak voorkomen bij ouderen?

- Ja, veelvoorkomende mondproblemen bij ouderen zijn onder andere tandbederf, tandvleesaandoeningen, droge mond, gebitsproblemen en slijtage van tandglazuur. Het is belangrijk dat ouderen zich bewust zijn van deze problemen en proactief maatregelen nemen om ze te voorkomen.

+ Wat kan ik zelf doen om mijn mondgezondheid te verbeteren?

- U kunt uw mondgezondheid bevorderen door regelmatig voor controle langs uw tandarts of mondhygiënist te gaan, dagelijks goed uw tanden te poetsen en te flossen of rageren, een uitgebalanceerd dieet te volgen, voldoende water te drinken, niet te roken en alert te zijn op veranderingen in de mond.