Overslaan en naar de inhoud gaan

Aften

Aften: Zo’n 20% van de bevolking heeft er weleens last van. Dit kan heel pijnlijk zijn. Het zijn kleine zweertjes aan de binnenkant van je wangen, binnenkant lippen en onder de tong. Dus op de zachte weefsels in je mond. Niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend.

aften bij een meisje

Alles over aften

Je voelt ineens een pijnlijke plek in je mond en daarna wordt het ook zichtbaar. Een wit zweertje op of onder je tong, aan de binnenkant van je wang, of aan de binnenkant van je lip: een aft (stomatitis aphthosa). Het kan een enkele keer voorkomen, maar soms heb je ook de pech dat het regelmatig terugkomt. Hoe ontstaat een aft en wat kun je doen om het te voorkomen of verhelpen? We leggen het je uit op deze pagina.

Inhoud

Hoe herken je een aft?  

Een beginnende aft zal je in eerste instantie alleen voelen: op of onder je tong, aan de binnenkant van je wang of aan de binnenkant van je lip. Het kan heel pijnlijk zijn. Aften beginnen als een blaasje, vaak wit of grijs van kleur. Eromheen zit een rode, ontstoken rand. Als het blaasje open is wordt het een zweertje. 

vrouw poetst haar tanden om aften te voorkomen

Oorzaken van aften

Aften hebben niet een hele duidelijke oorzaak. Wel hebben diverse onderzoeken bepaalde verbanden kunnen aantonen. 

Slechte mondhygiëne

Wanneer je je mond en tanden onvoldoende verzorgt en schoon houdt, blijven er bacteriën achter. Een klein wondje kan dan al snel een aft worden.  

Vitaminetekort

Aften kunnen mogelijk ontstaan bij een tekort aan vitamine C, ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en B12. 

Verminderde weerstand

Wanneer je een lage weerstand hebt, ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Een ontsteking in je mond kan leiden tot een aft. 

Chronische aandoeningen en medicijngebruik

Wanneer je een chronische aandoening hebt die ook invloed heeft op je algehele conditie, ben je helaas ook vatbaarder voor mondinfecties. Denk bijvoorbeeld aan chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Dit geldt ook voor patiënten die zware medicatie krijgen, zoals chemotherapie. 

gezond eten voorkomt aften

Aften voorkomen en behandelen

Aften genezen goed uit zichzelf, meestal binnen een dag of vijf. Maar het geeft wel ongemak bij het praten en eten en het kan pijnlijk zijn. Met de juiste mondverzorging kun je het genezingsproces van aften ondersteunen en uitbreiding voorkomen. 

1. Een goede Mondhygiëne

Zorg allereerst voor een goede dagelijkse mondverzorgingsroutine. Twee keer per dag minimaal twee minuten poetsen en reinig tussen je tanden met ragers. In deze video leggen we je uit hoe je zorgt voor een goede mondhygiëne. Poets en eet rustig, zodat de aft zich niet uitbreidt. Ook wordt afgeraden om de aft, als het nog een blaasje is, zelf open te maken. Dit vergroot de kans op infecties. 

2. Mondspoeling zonder alcohol

Spoel je mond dagelijks met mondspoeling. Hiermee reinig je niet alleen je tanden, maar ook de plekken waar aften kunnen ontstaan, zoals je tong, de binnenkant van je wang en je tandvlees. Veel mondspoelingen bevatten alcohol, wat bij langdurig gebruik het mondslijmvlies kan irriteren. Ook kan dit pijnlijk zijn en prikken in de aft. Gebruik daarom een mondspoeling zonder alcohol. De mondspoelingen van VITIS, zoals VITIS Gezond Tandvlees Mondspoeling of VITIS Sensitive Mondspoeling bevatten geen alcohol

3. Weerstand

Zorg dat je weerstand goed (op peil) blijft. Eet gezond en gevarieerd, beweeg en slaap voldoende. Voel je je grieperig of verkoudheid opkomen, kun je aanvullend vitaminen slikken. 

Veelgestelde vragen over aften

+ Wat kan ik zelf doen als ik een aft heb? 

Over het algemeen geneest een aft vanzelf binnen enkele dagen. Er zijn geen geneesmiddelen voor. Wel kun je het natuurlijke proces een handje helpen door je mond goed schoon te houden dagelijks je mond te spoelen met VITIS Sensitive Mondspoeling. 

+ Is een aft gevaarlijk? 

Een aft is niet gevaarlijk voor de gezondheid en geneest weer vanzelf. Mochten de aften in je mond zich flink uitbreiden of je hebt er heel vaak last van, is het goed om contact op te nemen met je huisarts.  

+ Hoe herken ik een aft? 

Een aft is een wit of grijs pijnlijk plekje in je mond: op of onder je tong, aan de binnenkant van je wang of lip of op je tandvlees. Het is een blaasje met daaromheen een geïrriteerde rode rand.